Thursday, February 24, 2011

Buli Siber...adakah anda sedang melakukannya?

Assalammualaikum salam sejahtera..
Entry kali ni saja cari info sebab hati ni masih membara..
(macam lagu awie "Bara..yang panas men...bara..")
hahaha...

Oh..no adakah anda pembuli siber?
Dem...jika anda pembuli jgn cuba2 nak buli
aku atau budak2(yela mngkn ko rase ko tua keh3)

ko tak risau ke kalo ko buli time tu dia tgh konflik gila2?
tinggi pratus dia nak go on beb...ha tak tau!

"membuatkan seseorang berasa terluka, sakit hati, malu, takut, sunyi, terasing dan sedih. Buli tidak terhad kepada perlakuan fizikal saja seperti memukul, menendang, mencubit atau menolak."

masalahnya kat sini aku dah terkena ni
apa nak buat ni?nak aku buat kerja kotor kat komputer aku ka
bagi pelingkup dia?
(sory ni mmg style aku~)
ade ke patut?hotak ko la pmbuli ! >_>
sory kpd yg terlibat tlis ni kt chatroom?
aku search kt internet buat rujukan Aku tak jumpa pun kaum Din?
Ce citer kat aku meh?

"ko blame aku malukan kaum ko..berat tu beb sbb aku x suka buat2 org ni
dah ko tduh cmtu otomatik Dia shoot hati aku wo..bagai kena RPG!"

hahaha luahan hati saja kpd yang terlibat jgn buat dan mntx maaf balik ye?
"tidak sempurna taubat nasuha ko kalau tak dapat kemaafan aku"

Ok kita tgk tips ni plk ye~ =)



Jangan jadi mangsa atau pembuli siber

# Hentikan, halang dan dedahkan (jangan bagi maklum balas kepada sebarang mesej pembuli siber, Halangnya daripada terus menghantar mesej dan maklumkan kepada orang dewasa yang dipercayai).
# Fikir sebelum klik (semak apa yang anda hantar..fikirkan daripada pelbagai aspek, pandangan serta kesannya).
# Hormat (gunakan kemudahan sebaik mungkin dan hormati perasaan pengguna lain)
# Jadikan maklumat peribadi sebagai rahsia (semakin banyak rahsia anda didedahkan, semakin senang mereka membuli anda)
# ‘Take 5’ (jauhi komputer selama lima minit apabila sesuatu yang mengecewakan, mengejutkan berlaku kepada anda. Ini bermakna anda tidak akan melakukan sesuatu dalam keadaan sesal atau tidak menentu).
# Bina laman web sendiri (untuk kegunaan peribadi dan pasang penggera untuk menghindari pembuli lebih awal).

Asal

SEKIAN
*sumber google*
sory kalau terkasar bahasa =) luahan hati kan?


9 ulasan:

cik Ladies said...

DIn ,spe yang buat din tu :geram
haha. sabar je la Din :)
jom lawat entry terbaru CL ..

http://zuekiller.blogspot.com/2011/02/pencarian-blog-paling-hensem-dan-cantik.html

D i n said...

sarip dol hahah td CL buli dia kt bcr keh3~

Jejaka Terhangat said...

woah..fikir sebelum klik..tp kalo jumpa mane2 iklan kat blog aku jgn pikir2 lagi dah ..klik je ek. kehkeh..

walaubagaimanapun..awas kepada pembuli cyber..hormat menghormati sesama kita lebih bermakna - Pesanan Jabatan Kemajuan Alam Sekitar..

D i n said...

kilk iklan aku jugak XD

mimie azam said...

marila kita slg klik mgklik yer....hahahaha...btw thnx 4 following my blog k....

Zue Cancer said...

http://onlymezue.blogspot.com/2011/02/tuan-director-pilih-kaseh-eh.html

tahniah andalah pelakon yg sy cari hehhe

mimie azam said...

din,mimie ade tag din tuk join contest...
jenguk2 la yer...
http://mimieazam93.blogspot.com/2011/02/1st-giveaway-contest-from-pembawa.html

asyrafNAKjadiLEBIHbaik said...

pembuli cyber
sampai ada mangsa bunuh diri sebab takut
dgn cyber bully...

kita kena ambil langkah waspada dlm internet
atau putuskan sosial life melalui internet.
emmmm

D i n said...

ok2...

asyraf: ermm btol2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FOLLOW ME ?

Google+

CBOX

Blog Archive

Entry Panas Speanjang Zaman :


Blogger Popular

Get this widget