Saturday, September 8, 2012

Menghasilkan_>Photomanipulation>_Tanpa Photoshop !

Jangan paranoid pulak bila tgk mata satu ni kang tak pasal2 aku kena cop agen insuran pulak haha : )

As-Salam #

Hari ni di tengah hari yang agak panas saya berkongsikan satu tutorial yang awsome iaitu melakukan photomanipulation tanpa mengunakan photoshop .

Photomanipulation adalah proses memanipulasi imej seperti yg anda lihat imej di atas itulah yg dinamakan imej manipulation . imej manipultation mempunyai beberapa kategori seperti surereal dan lain2 . #

Untuk melakukan teknik ini anda memerlukan : Camera , dan Laptop .

Steps #
1. Tangkap gambar anda dengan mengunakan kamera seperti yg ditunjukkan di gambar . anda juga boleh mengunakan kreativiti anda : )


2.Kemudia masukkan gambar yg anda ambil tadi ke dalam laptop anda dan jadikan gambar itu sebagai wallpaper desktop anda : )

3.Selepas itu buka note pad dan tulis lah ape2 . jika anda ingin mengunakan kreativi sendiri dipersilakan : )

4. Last sekali pakai sniping tools dan snip biar tidak nampak taskbar yg dibawah dan selesai : )

Membuat_Katun MEME_Anda_Sendiri >?


As-salam #

Ingin menghasilkan komik meme anda sendiri ? dengan adanya "MEME GENERATOR" anda dapat menghasilkannya dengan mudah dengan hanya beberapa klick . Meme Generator mempunyai pelbagai bentuk muka meme dan panel2 yang awsome . Ianya seperti yang selalu anda lihat di 9gag mahupun di facebook ( yg slalu org suka share tu haha )


Screen Shoot :



Simple but nice : Y U NO SHARE ? hahaha nvm lah~ : )






Cara_Membuat Pattern sendiri di Photoshop <>

As-salam...kita bertemu lagi #

Kali ni kita akan belajar cara membuat pattern sendiri dengan mengunakan photoshop kalau tanak buat sendiri download je la but tak salah kita belajar hehehe . Patter ni apa ? Pattern ni corak la haha . kejap lagi korg akan tau apa salah satu function pattern ni stay tuned : )

How to make Pattern in photoshop CS 6 : 

1 . Pertama sekali bukak photoshop . Selepas itu , buat new file dan buat size korg contoh size A4 ,dan seterusnya korg buat lah apa2 corak pun yg korg suka kt atas A4 tu . untuk example ni aku buat pattern typo .

Selepas korg dah buat corak korg korang tekan kat menu EDIT > DEFINE PATTERN pastu namakan pattern korg tu : )

*PERHATIAN JIKA SIZE KERTAS ANDA A4 PASTI KAN CORAK TU PENUH DLM A4 . LEBIH BAIK JGN GUNA SIZE A4 GUNAKAN SIZE YG KECIL SIZE ART BLOCK TU KORG BLEH ADJUST MASA MULA BUAT :)*

kalau nk setkan background tu kpd transparent pun boleh jugak lagi awsome .

2.Lepas dah save pattern korg tu korg dah boleh guna dah corak td . Dlm contoh ni aku nak guna corak tu masuk dalam typo aku .so aku buat typo dan aku massukkan pattern tadi tu .

cara nk masukkn pattern clik layer korg yg nk masukkn patern tu > right click BLENDING OPTION > PATTERN OVERLAY

Pastu pandai2 la cari pattern korg tu haha..boleh kan...


















3.skrg dah siap . : ) 














segala kekurangan amatlah dikesali saya pun masih belajar dan saya bukannya master dlm ps ni haha #
P/S : kalau korg tgk betul2 korg boleh jugak nk jadikan ia sbgai brush :) DEFINE BRUSH PRESENT ha cepat cari! haha

tak nampak gambar ? boleh klick kan....... : )

Cara_Melajukan_PC/LAPTOP <> Mengunakan "Note pad "


Kali ini saya akan kongsi cara melajukan laptop/pc anda dengan mengunakan notepad . Jika anda menghadapi kes seperti ingin membuka satu tetingkap window memerlukan 1-5 saat maka memang sesuai lah anda buat cara ni . Kalau laptop dah laju tu jangan nak mengada nak buat jugak tolong bersyukur sikit haha .

Hanya memerlukan beberapa step yang mudah : 

1). Buka note pad dan masukkan note registry ini :

mystring=(80000000)

2.selepas itu simpan dengan men-klik save as ram.vbs ingat!..jangan save dimana-mana tapi hanya save di tesktop sahaja.(all file)

3).klik je dan rasai lah perbezaannya : )

WHAT IS mystring=(80000000) ? :

Basically what mystring = (80000000) does is it boosts the speed at which your RAM moves your computer along. 
By opening notepad and typing "mystring = (80000000)" then saving as RAM.vbe you can click on a program to tell your computer to tell itself to run faster.

It is not any type of Virus, Spyware, Adware, or any type of malicious file.
It is just a little boost for your RAM. (copy from yahoo! answer )

Penjagaan _ Bateri <> Laptop



Disini terdapat beberapa tisp untuk penjagaan batery laptop (bukan kulit je yg nk kene jage tau tak !)

1.JANGAN gunakan laptop sambil meletakkan di peha. Bateri laptop akan cepat menjadi panas dalam penggunaan normal sekalipun.

2.JANGAN meletakkan laptop pada permukaan yang lembut. Contohnya pada sofa dan tilam dan sebagainya. Sebab permukaan seperti itu akan mengurangkan aliran udara di bagian bawah laptop dan boleh menimbulkan overheating.

3.JANGAN sampai berlaku ‘contact’ pada kedudukan bateri yang longgar dengan berbagai jenis objek yang dibuat dari metal seperti klip kertas,syiling nipis dan sebagainya.

4.JANGAN sampai bateri laptop termasuk laptop itu sendiri diberi tekanan yang berlebihan seperti terjatuh, terhempas, terhimpit atau terhempap oleh benda berat diatasnya. Contohnya dihempapkan dengan buku-buku yang berat. Perkara ini akan mengakibatkan sirkit di dalam bateri kemungkinan boleh berlaku hubungan arus pendek (shorting) yang kemudiannya akan mengakibatkan overheating.

5.JANGAN letakkan laptop di tempat yang sangat panas. Contohnya di bawah terik matahari ataupun di dalam kereta yang diparking cukup lama di tempat terbuka pada siang hari.

6.JANGAN sampai laptop ataupun bateri terkena air atau basah. Meskipun akan kering dan dapat berfungsi normal. Sirkit di dalam laptop ataupun bateri lama-kelamaan akan berkarat dan boleh juga menjejaskan keselamatan penggunanya.

7.JANGAN sampai anda tidak faham cara menggunakan bateri laptop. Menyimpan dan “mencharge” bateri dan laptop ada di dalam buku manual. Gunakan bateri laptop seperti anda ‘melayan’ bateri handphone.

8.JANGAN mencharge bateri terus menerus setelah bateri telah berisi ‘full’. Namun begitu dikatakan untuk laptop-laptop keluaran terkini sudah mempunyai teknologi yang lebih canggih untuk mengatasinya.

Sedikit TIPS tambahan untuk penjagaan laptop :

- Jangan cas laptop tanpa mengunakan batery . bermaksud guna laptop tnpa batery . ianya sangat bahaya untuk kesihatan laptop anda kerana pada batery laptop terdapat satu step down transformer yg menukar arus elektrik yg direct masuk kedalam laptop anda kepada jumlah voltan yg sesuai . jika anda terus melakukan guna laptop tnpa batery ini bermaksud anda sudah cukup kaya untuk repai motherboard lappy/pc anda : )

Cara_Membuatkan_PC/LAPTOP > anda <> Bercakap

Assalamualaikum . . .

Hari ni kita akan belajar membuatkan kita punya laptop/pc kita bercakap . kepada yg tiada partner yg nak di ajak bersembang boleh la anda bercakap dengan pc anda lepas ni dan yang terpenting tiada lagi forever alone hahaha . untuk menjadikan laptop anda seperti carrol/karon iaitu bini kepada planton ikuti step ini .

First : Buka notepad

Second : copy file ini .

Dim msg, sapi
msg = InputBox ( "Apa yang Anda ingin saya katakan?", "Masukan kata-kata")
Set sapi = CreateObject ( "sapi.spvoice")
sapi.Speak msg

Thirdly : Kemudian Save as , pilih kepada all file lalu namakan file kepada mypc.vbs

dan selesai dah : )


Friday, September 7, 2012

Adobe_illustrator_cs5_portable


Assalamualaikum .

Hari saya ingin berkongsikan software editing iaitu Adobe illustrator . Adobe illustrator adalah satu perisian yg khas untuk membuat design dengan output yg lebih awsome : ) . 

Ramai org tanya apa perbezaan Ai(Adobe illustrator) & Adobe photoshop.Perbezaannya adalah illustrator lebih kepada untuk membuat design contoh mcm logo ke atau apa design lah hehe dan photoshop ada lebih kepada photomanipulation tetapi saya tdk menafikan kebolehan PS untuk membuat design tetapi saya cadangkn design anda itu dibuat dalam Ai(Adobe illustrator).

Selain itu,Adobe illustrator adalah berasaskan Vektor manakalan Photoshop adalah Raster . dan disebabkan inilah saya sarankan design anda hasil drpd Adobe illustrator kerana ianya raster.

Apa itu raster ? senang kata raster kalau korg zoom ianya tidak akan pecah.Dan jika design anda dibuat dlm Ai maka design anda jika disave dalam jpg atau something else ianya lebih berkuality berbanding PS yng mengunakan Raster.(Raster senang nk kata bila korg zoom boleh nampak pixel gmbar tu.pixel adalah susunan tone yg kecil sehingga menghasilkan imej tak percaya cepat gi zoom imej hasil PS anda hehe.

DOWNLOAD Ai_Cs5_Portable


2.save kt pc dan korang extract file tu mcm besa (extract je kat desktop)

3.Selesai : ) bukak file tu then double click icon oren Adobe illustrator : )

4.kadang icon tu tk tunjuk icon sebenar so korg klik je aplication yg ada dlm file tu

Selamat mencuba : )
Thursday, September 6, 2012

Hasil PSD & Ai 2012 aku



























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FOLLOW ME ?

Google+

CBOX

Blog Archive

Entry Panas Speanjang Zaman :


Blogger Popular

Get this widget