Saturday, March 5, 2011

Psst..pssst eyka domo buat Bloglist la.!


psst eyka buat bloglist!!!!! XD




3.cecite la kenapa tertarik nak join bloglist eyka ini..

-->sebab eyka shout kat shoutbox saya
"i love u" awwwwww malu tau!!!
(ayat bapok!)

4. komen la tentang blog eyka..

-->blog eyka ringan sebab cpt loading...dan sbb aku suka tgk domo dulu2


Bye~~~

Tuan bloglist..clik!


Thursday, March 3, 2011

Earth Hour 2011? mengarot~


Salam..
eh gapo ni earth hour 11'
bagi aku..eleh stakat sejam nak buat apa?
alang2 buat la setahun ka lama lagi tak dak ka?

lepas ja sejam tu esok hangpa boleh tau....
segala bapak carbon...anak carbon pun macam besa banyak tara tu jugak..
tak memadai sejam untuk cover balik apa yang dunia buat..

tapi kira ok la tu skurang-kurangnya buat la jugak dari tak but..
tapi aku tak sambut pun earth hour ni hahaha..
bagi aku nak bagi kurangkan segala bapak karbon tu senang ja..
pi kerja nek beskat(basikal tempat kerja aku dekat ja haha)

lain2 aktiviti buat CO2 aku tak buat haha..
(kecuali bernafas heh pastu aku bagi kat pokok keh3
pastu pokok kasi aku oksigen =)

buat aktiviti tanam pokok bagi banyak lagi bagus.....lalalala

*SEKIAN*
jangan hentam aku sudah ahah

Yamato WarShip last man standing...

Salam...
wah! kenapa la tiba2 masuk N3 sejarah perang ni adoi..
haru biru la kat sini...

err..sory la minggu sejarah hari ni heheh
la bukan banyak pun...sikit ja....
nanti kawan2 tanya pasal sejarah boleh korg action skit kan...ehem2!
(dah2 tak mau iklan panjan2 kita tengok =)


:::Yamato warship:::


*Kapal perang yamato*

Pada era perang dunia ke-2
saat-saat jepun dilanda kekalahan selepas kekalahan jerman nazi di eropah
pihak US telah mengatur strategi menyerang di asia yang dimulakan di
base jepun di filipina pada ketika tu...

lepas US perambat semua tu..
pihak jepun pun telah membuat last line defend
pada masa tu kapal perang yamato pihak jepun..
digunakan utk mempertahankan last line tersebut

*Crew kapal perang Yamto*


*Last line titik merah kedudukan pertahana kapal perang Yamato*

masa jepun tengah lawan dengan US
kapal yamato telah digelar "Unsinkable"
sebab kapal perang tu lah yang paling payah nak bagi tengelam..
akhirnya kemenangan berpihak kepada US kerana kuantiti US yang banyak

jelas disini Kualiti lebih baik daripada Kuatiti
jika jepun mempunyai lagi 5 kapal perang yamato ni
pasti pihak jepun dapat mempertahankan kedudukannya..

dan pada 6 dan 9 august 1945 hiroshima dan nagasaki telah dibom
dan jepun menyerah kalah pada 14 august 1945

*SEKIAN*
info En.Google


Wednesday, March 2, 2011

Meriam terbesar pernah dicipta..

Salam...
kali kita usha2 skit pasal perang dunia ke-2

tanpa cakap banyak jom kita tengok....



Info:
meriam ni dicipta oleh pihak jerman pada masa perang dunia ke-2
peluru dia pun boleh tahan besar!
skala kerosakan pun boleh gagah besar..
kalau tembak taman rumah aku of coz 50%-50%
dan berukuran 800mm

jom tengok video meriam ni =)
video
happy cannon-ing =)
tapi malam raya aidilfitri nanti pun ada jugak meriam yang kecik
tapi bunyi yang kuat dan korban pun banyak ;D

jangan main meriam adik2!hahaha

*SEKIAN*
Sumber En.Google dan Youtube

Bagaimana keadaan persekitaran mempengaruhi molekul air?

Salam semua...
seperti yang kita tahu air zam-zam memang begitu baik dan cantik molekulnya..
dan juga mungkin banyak kahsiatnya...

:::jom tengok molekul air zam-zam kejap::


ok...dah tengok ternyata sebaik2 air di dunia ini bagi aku =)
(aku still ketagih dengan air zam-zam ni sebab beza dengan air lain)

Ok...back to the point..bagaimana keadaan sekeliling mempengaruhi molekul air?
molekul air akan berubah mengikut apa yang berlaku di sekelilingnya
spt contoh air yang didedahkan dengan lagu heavy metal akan menyebabkan molekul air ini
menjadi teruk..

berbanding dengan air yang didedahkan dengan bacaan ayat al-Quran..
(air yasin sebagai alternatif kepada air zam-zam yang tidak terdapat di sini)

mengikut dengan apa yang aku baca seorang proffesor dari jepun
ada melakukan kajian tentang ni prof dari jepun tu
kata air bagaikan boleh mendengarkan sesuatu...
dan molekulnya akan menjadi cantik apabila didengarkan ayat al-quran
dan sebaliknya berlaku kepada air yang didengarkan dengan lagu heavymetal..

sebarang informasi lain korang boleh search di google ataupun melalui pembacaan..

Ok...lepas ni sebelum minum air tu nak baca doa dulu la...
kot sapa2 yang nak ambik exam PMR tu nanti try2 la buat..usaha+doa=kejayaan

*SEKIAN*
sumber En.Google
Tuesday, March 1, 2011

Kenapa jadi macam ni??

Salam....semua blogger2 sekalian..
HaruBiru studio hari ni melakukan tinjauan online dari komputer ke komputer..

kejadian ini berjaya dirakam gambarnya oleh seorang pengguna FB..
pada 7.55a.m
3/2/11
(tidak pasti masanya)

...klik utk lebih besar...




tak pasti sebab apa dia kata macam tu
bila tengok profile dia banyak pulak yang tentang agama..
tapi kenapa macam ni dia tulis..
Makmal rasmi HaruBiru Studio akan mengkajinya nanti....

"jaga setiap apa yang kita tulis...salam"

*SEKIAN*

Apa tindakan anda sekiranya ini berlaku kepada anda?(18sx)

Jangan tengok ketika makan atau makan dulu sebelum tengok entry ni saya dah bagi amaran ye~~


Salam....
apa yang korang buat kalau jadi camni?hahah
(benda ni bukan pengalaman aku ye harap maklum! heh)
untuk seronok2 saja..hahaha!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





*hahahahaha*

*SEKIAN*

AKU MMG GILA TRAFIK ! SO WHAT ??


*Segmen Ben Ashaari*

Satu kisah kematian:

Rabu tahun 2008 masa aku ambik PMR....
masa pagi aku bangun nak pi sekolah ambik PMR..sementara tunggu kawan aku bersiap..
mata aku teralih kearah satu motosikal yang pagi itu begitu awal bergerak pergi kerja..
yes yang naik moto tu ayah aku...
pada pagi tu ayah aku seolah2 melihat sekelilingnya bagaikan sudah tidak datang lagi..
sebelum ni pada hari raya 2007 dah banyak tanda yang dia tinggalkan....

pada malam rabu tu ketika aku sedang melukis pada jam 12a.m seorang kawan ayah aku datang ke rumah dengan berita yang menyedihkan.
ya Ayah aku eksiden malam tu...diri aku tak dapat buat apa2 hanya tangan saja yang terus melukis...
ayah aku koma waktu aku ambik periksa sejarah PMR..
waktu aku balik dari exam aku nampak khemah yang telah ditegakkan..

hati aku cuba menyangkalkan apa yang sedang aku fikirkan
masuk ja aku dalam rumah aku ternampak ayah aku yang telah siap dikafan...
aku hanya dapat luangkan masa aku hanya beberapa minit kerana petang tu aku kena pergi sekolah balik ambik paper agama islam...

aku tak dapat lihat yang selebihnya selepas tu...

tapi aku tetap bersyukur kepada Allah kerana telah memberikan aku masa sebelum ni untuk bersama ayah aku sseblm ni...

point aku kat sini hargailah ibu bapa kita sebelum terlambat macam apa yang aku lalui sebelum ni...

Ketika ayah kita ada kita tak pernah menghargainya...tetapi sesudah pemergiannya baru kita tersedar..


...AL-FATIHAH...















Er...tumpang tanya boleh tolong tak?

Salam semua..
err..tumpang tanya boleh tolong tak?
hari secara ikhlasnya saya nak mintak jasa baik blogger2..
macam mana nak solve problem nih?

sory la newbie la katakan...tolong lah adik newbie ni ye~~~


*dashboard kosong*
mintak tolong ye..sebab dashboard ni begitu penting bagi saya ;D
saya akhiri leteran saya dengan sebuah pantun..
(eh sebuah ke serangkap? ;D)

"Buah cempedak di luar pagaq..
ambik galah tolong jolokkan..

saya budak baru belajaq..
tolong bagi tunjuk ajaq?"

-------

"Sebaik2 manusia adalah manusia
yang memberi manfaat kepada orang lain"

*SEKIAN*

Tarikh Keputusan SPM 10'?

Salam...
selama berbulan-bulan tarikh keputusan SPM 10'
menjadi isu misteri...

pihak HaruBiru Studio telah melakukan lawatan online..
untuk mencari jawapan kepada misteri ini..
(takut tgg keputusan la! adoi haha)

selepas ura-ura mengatakan result akn dikeluarkan pada 14,28..dan bla..bla...bla.. march
smakin ramai yang menjadi HaruBiru..
maka pihak HaruBiru Studio telah mendapat maklumat ini
daripada PPD Kerian setelah laman web KPM susah nk cari maklumat..

.
.
.
.
.
.
.
.
*kilk gambar utk lebih besar*

ayat tu aku tak berapa paham ok selesai

Eh tgk bagunan baru tu depan rumah aku tu lintas jalan je sampai tapi
baru hari ni aku tau dah siap
hahaha
(depan rumah pun aku tak tau apa yang berlaku keh3)

*SEKIAN*
Monday, February 28, 2011

Bahasa Tamadun yang hilang ditemui....

Salam..
kali ini HaruBiru Studio ingin merungkai satu misteri
bahasa tamadun yang hilang...

setelah kajian yang dilakukan oleh HaruBiru Studio
perkataan-perkataan ini bukan lah tulisan..
piktograf,ideogram,hieroglif,hieriatik,demotik dan bukan juga cuneiform..

tulisan ini terus menjadi misteri sehingga ke hari ini..
Setelah dilakukan ujian radiokarbon terhadap tulisan ini di makmal utama
HaruBiru Studio...tulisan ini didapati telah wujud sama zaman dengan tulisan
tamadun eWWW..


*beberapa gambar di tempat tulisan di temui*
(sila klik gambar utk lebih besar)

dipercayai tulisan diatas ditujukan kepada tamadun lain..

hasil penelitian didapati seorang maharaja tamadun lain marah kerana
kurang paham dengan tulisan yang dibacanya...

ahahah sebenarnya aku pun guna juga "shortform" ni
tapi tak la sampai buat orang tak paham
(ala kadar gitu)

Hasil kajian para saintis di makmal HaruBiru Studio
mendapati beberapa penambahan tulisan baru telah dikenal pasti..

iaitu

!=i
@=a
macam-macam lagi yang masih di dalam peringkat kajian

kata Dr.professor Barato el-magnifikan

"Banyak lagi penemuan yang bakal kita ketahui selepas
kajian di makmal kami selesai"*gambar Dr.professor Barato el-magnifikan*

*SEKIAN*
Sumber gambar:Google dan Facebook sendiri

*REKAAN SEMATA-MATA TIDAK KENA MENGENA DENGAN YANG HIDUP ATAUPUN
YANG TELAH PERGI*


gambar kenderaan yang hidup segan..mati tak mau....

Salam...
Kerata anda memang hidup mau..mati tak mau..
kalau kerata anda itu lancer evo ataupun Skyline GTR...

tapi kalau kenderaan yang hidup segan mati tak mau macam ni =)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

*vrooommmm...*
*bahaya org sekeliling*

(kehidupan tua transformer keh3)

*SEKIAN*



Filem yang mungkin anda tak pernah dengar....

Salam...
firstly jangan salah faham...
filem ni bukanlah filem yang pelik...mahupun tak best..

aku akhiri malam ni dengan filem yang diterbitkan..
di negara palestin..
yang menceritakan tentang pejuang negara palestin yang rela berkorban
demi agama,negara, dan bangsa...
(cerita ni memang aku layan tak tau pulak yang lain layan tak? haha)



*babak dimana satu operasi anti zionist sedang dijalankan*

*SEKIAN*


Para komentar (id) yang HaruBiru...

Salam...
8.15 malam terasa bosan pulak..
sementara bosan gatal2 tangan try search blog pasal ketenteraan..
heh....
pastu jumpa blog ketenteraan indonesia..
bagus jugak analisis dia ;D
(tapi aku still minat dgn penulisan militarymalaysia hehe)

beberapa gambar yang sempat diambil semasa melakukan lawatan =)
.
.
.
.*boleh tahan...*


tapi yang aku pelik.....=_=
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.tak dak langsung komen pasal ketenteraan..
kot2 ade la komentar pasal ape2 yg menarik ke

Balik2 perang/benci sama malaysia adoi...
(minda masih di belakang jamban para2 komentar nih)

*Quantity is not the most important,The most important is the Quality*

P/S:sory english berterabur...=_=

*SEKIAN*

Sunday, February 27, 2011

‘KATEK MAHU REVIEW BLOG!!’



Cerita skit pasal blog :
ok...blog ni berwarna biru tetapi jgn sesekali cepat haru biru...kang susah pulak
blog aku bagaikan nasik campoq yang dijual di kedai mamak sekitar area
Parit Buntar...senang kata macam2 ada....

tapi bukan macam astro yang bila hujan "macam2 tak dak...."
tapi blog ni hujan ke ribut ke ttp akn di update just matter of time =) hehe


...DONE..

*SEKIAN*

FAILED......

Salam..
hari ni just nak kongsi beberapa sign board yang FAIL dan
tak kurang juga yang lawak..hahah.....

Enjoy this moment...






















Hahaha.."YOU'LL NEVER
GET TO WORK ON TIME HAHA ! ! "


*SEKIAN*
Sumber En.Google

RM2 ni makin sikit ke makin banyak......



Salam...dan selamat sejahtera..
dah bertahun2 aku cari duit cmni kt kedai..
tapi payah nak dapat...
kalau dapat pun kadang2...

BNM dah hentikan ke pengeluaran duit ni?
kalau betoi dah berenti bleh la aku ambik satu buat koleksi..
mana tau benda2 yang dah stop pengeluaran ni..
bukan bleh dapat dah...

aku cakap pasal ni sebab aku suka
kumpul benda2 antik ni
(kalau boleh plastik kropok yang dah x dak pun aku nak simpan)




*mesin type ni pun aku ada simpan*

Penutup:Hobi macam ni lagi baguih dari merempit dan lain2...

P/S:simpan la brg2 yang dah stop pengeluaran mana tau nanti
ada org nak beli ke ape kan?kena harga juta2 ditawar mau tak sawan albino?

*SEKIAN*
Sumb.En.Google

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FOLLOW ME ?

Google+

CBOX

Blog Archive

Entry Panas Speanjang Zaman :


Blogger Popular

Get this widget