Saturday, January 26, 2013

Bagaimana Vektor Diorang diproses ?

vektor,blogger,setia hingga hujung nyawa

Assalamualaikum...Sebelum ni Din ada baca komen seorang bloger ni yang nak tau macam mana din buat vektor . Korang boleh usha kat entry ni :) http://dingraphic.blogspot.com/2012/12/vektor-siapa-ni.html

Din selalu guna Adobe illustrator untuk buat vektor dan untuk warna pulak Din akan guna Adobe Photoshop.

Kenapa Din pakai Ai (illustrator) ? : Sebabnya dalam illustrator Din suka dengan Line yg ada dalam tu contohnya Linenya lebih lawa sebab kita boleh setting line tu nak jadi mcm mana . Lebih kurang macam function dalam SAI yg ada tools pressure utk line art korg tu yng untuk tebal atau nipiskan line korang supaya lebih cun . 

Apa ? x jumpa Tools Pressure kt SAI korg ? hehehe geledah lagi SAI korang tu :).

tajam,cucuk,adobe illustrator


Kenapa Din tak warna je dalam Ai susah-susah je nak masuk Photoshop lak : Sebabnya dalam illustrator agak leceh nk kaler ( bagi Din la) nak kaler dalam tu boleh tapiiii hehe . Kalau dalam Photoshop Din rasa lebih bebas nak kaler .

Macam mana Din buat vektor muka org tu ? : OK.kat sini yang best nya . Mula-mula korang guna teknik TRACE Subjek korang tu . Mean,menekap .Din akan tekap pakai illustrator gambar korang tu :) pastu warna di PS.Mudahkan ?

Sebenarnya Din just trace je dan warna tu je x de yg istimewa dengan teknik din ni same je mcm org lain buat :)

Dan satu lagi kalau din buat vektor din x biarkan line tu dalam bentuk uniform saja.Din akan ubah bntuk line tu :)

Hasil vektor dalam bentuk line WIDTH & UNIFORM . cari perbezaan :


Siapa blogger dalam vektor ni ? RUJUK SINI : KLIK


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FOLLOW ME ?

Google+

CBOX

Entry Panas Speanjang Zaman :


Blogger Popular

Get this widget