Saturday, January 26, 2013

Bagaimana Vektor Diorang diproses ?

vektor,blogger,setia hingga hujung nyawa

Assalamualaikum...Sebelum ni Din ada baca komen seorang bloger ni yang nak tau macam mana din buat vektor . Korang boleh usha kat entry ni :) http://dingraphic.blogspot.com/2012/12/vektor-siapa-ni.html

Din selalu guna Adobe illustrator untuk buat vektor dan untuk warna pulak Din akan guna Adobe Photoshop.

Kenapa Din pakai Ai (illustrator) ? : Sebabnya dalam illustrator Din suka dengan Line yg ada dalam tu contohnya Linenya lebih lawa sebab kita boleh setting line tu nak jadi mcm mana . Lebih kurang macam function dalam SAI yg ada tools pressure utk line art korg tu yng untuk tebal atau nipiskan line korang supaya lebih cun . 

Apa ? x jumpa Tools Pressure kt SAI korg ? hehehe geledah lagi SAI korang tu :).

tajam,cucuk,adobe illustrator


Kenapa Din tak warna je dalam Ai susah-susah je nak masuk Photoshop lak : Sebabnya dalam illustrator agak leceh nk kaler ( bagi Din la) nak kaler dalam tu boleh tapiiii hehe . Kalau dalam Photoshop Din rasa lebih bebas nak kaler .

Macam mana Din buat vektor muka org tu ? : OK.kat sini yang best nya . Mula-mula korang guna teknik TRACE Subjek korang tu . Mean,menekap .Din akan tekap pakai illustrator gambar korang tu :) pastu warna di PS.Mudahkan ?

Sebenarnya Din just trace je dan warna tu je x de yg istimewa dengan teknik din ni same je mcm org lain buat :)

Dan satu lagi kalau din buat vektor din x biarkan line tu dalam bentuk uniform saja.Din akan ubah bntuk line tu :)

Hasil vektor dalam bentuk line WIDTH & UNIFORM . cari perbezaan :


Siapa blogger dalam vektor ni ? RUJUK SINI : KLIK


21 ulasan:

sa mic said...

chanteeeeek! *jeles ! * mana boleh tanding awok, humm :(

fiqah hamed said...

wah..sekali pandang pun dah kenal..sis aimi syahirah..pernah buat vektor dia dulu..tapi tak secantik ini..^^ kalau sudi jemput baca..=P
http://belogfiqahcheeky.blogspot.com/2012/11/vektor-untuk-pemenang-segmen-gambar-aku.html

cweet pinky said...

CP taw , dye nih model kan ?? heheh ~ pandai betul la buat ..

malas betul nak buat tapi jeles .. hahahaha !!

Cerciter Hana Niey said...

Wah! cantik laaa.. kagum jap.. hehehe..

Lyeen De Syifa said...

jelez tgok org pndi buat vektor ni..ermm...

iAmCekbolat said...

mcm susah . hewhew

Nurul Aini said...

wOHAAA..hehe..smart lah din buat kan..mana boleh kalah dengan budak grafik. AI guna untuk trace, logo, poster dll cantik..tapi ps tetap no 1. Sebab kenal dia dulu.

kinara kinatara said...

owh begitu kejadiaanya..:)

Qarr Jalil said...

wah.menarik :)

♥ Anis said...

yang kiri tu dah dipressure kan kat SAI, kan? hehe cantik nyaa :D

D i n said...

SM : mane ade CHANTEKKK haha

Fiqah : haha tahniah sbb kenal dia :D

CP : haha din pn malas gak :D

Hana Niey : haha tepegun jap ada awek kagum :D

Lyeen : x yah jelez smua org leh buat :)

Cekbolat : haha mane de susah :)

Nurul Aini : haha btol tu :)

Kinara : haha begitulah ceritanya :)

Qarr : thanks :D

Anis :haha kira betul la tu tapi bagi 1/10 markah je sebab din pakai Ai so takde pressure tools :D hahaha teeeettttt

Aimi Syahirah said...

Owh baru tahu camne Din buat.. hehe.. Thanks untuk vektor ni.. :)

Dik bee said...

cantik la... pandai din buat..

D i n said...

Aimi : haha sama-sama :D

Dik bee : haha thanks dikbi :D

hainom OKje said...

Bertanya pada yang pakar kan....

::Misz sunsWeetz:: said...

jeles..wat kan Ms satu haha=p

Mia Liana said...

cantiknya din.... kenal sangat blogger ni.. aimi...

cci said...

ini sangat cool.. :P

D i n said...

cci : perli la tu :/

Mirah Graphic said...

tq .. tapi link yg din bagi cakap " sorry . page doesn't exsit." . tak wujud .. alaa mcm mne nie .. hmm :'(

D i n said...

wahh bersemangat ni hehe ni yg kita nak :D

try ni lak

http://dingraphic.blogspot.com/2013/01/bagaimana-vektor-diorang-diproses.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FOLLOW ME ?

Google+

CBOX

Entry Panas Speanjang Zaman :


Blogger Popular

Get this widget