Thursday, November 29, 2012

PERHATIAN !

INI ADALAH STICKY POST SILA KE BAWAH UNTUK ENTRY BARU

PERHATIAN : Baru beberapa Jam tadi Pihak ! Din_Graphic ! telah mengalami beberapa kesilapan dalam sistem pentabirannya disebabkan kelalaian . Kami secara tidak sengaja telah delete pentabir asal blog ini dan sekarang pentabiran blog ini telah ditukar kepada yang lain tetapi masih dipegang oleh Din .

Hasil daripada masalah dan pertukaran ini ! Din_Graphic ! telah unfollow kesemua 517 follower secara automatik (bukan kehendak aku T_T) hasil daripada pertukaran ini . Dengan ini anda boleh lah letakkan link blog anda yang telah follow blog ini di kotak komen supaya kami dapat follow anda semula.

Kini senarai blog anda di dashboard sudah tiada saya perlu follow anda balik untuk ada dalam senarai dashboard kembali :) anda juga digalakkan untuk follow sini bali hehe . Yang penting buat follower Din sila tingalkan link anda disini kesemuanya 517 org :) 




Monday, November 26, 2012

Blue Screen Of The Dead

blue scree,bsod,layar biru

Opsss~ Berbicara mengenai BSOD atau dengan nama kampungnya blue screen.Siapa yang belum pernah mengalaminya ? . HaHa ! Blue screen ni mmg menyakitkan hati sebab datangnya tak diundang , buat-buat kerja terus dia datang dan reboot OS korang , bertambah pedih apabila kerja korang tu belum sempat di save . ini dinamakan trolll tahap dewa !

Apa itu Blue screen / layar biru ? :
Blue screen adalah istilah popular untuk paparan yang ditampilkan oleh microsoft window ketika mengalami masalah window (system failure)
Apa yang menyebabkan berlakunya blue screen ? :
Ada beberapa perkara yang menyebabkan berlakunya blue screen ni,antaranya,Driver/peralatan yang tidak bagus,kesalahan memory,registry rosak atau pengunaan DLL file yang tidak sesuai.
Apa yang perlu anda lakukan ketika menghadapi ancaman blue screen ? : 

  • Kenal pasti punca Blue screen yang terjadi .
  • Jika tidak sempat untuk membaca punca blue screen yang terpapar dan pc anda secara automatik di restart lakukan perkara ini : Apabila window direstart dan paparan logo laptop anda muncul atau Bios(jenama motherboard) muncul cepat-cepat tekan F8 (untuk acer atau jenama lain boleh try F11,F12,F8) maaf din lupa .
  •  kalau berjaya tekan mungkin akan keluar macam ni :
KLIK BAHAGIAN YANG WARNA PUTIH
  • Kemudian akan keluar lah paparan blue screen yang berlaku tadi tetapi ianya tidak akan reboot OS anda lagi.gunakan peluang ini untuk mengkesan masalah blue screen anda sebelum anda hantar ke kedai.
blue screen,bsod

  • Yang dihightlightkan tu adalah beberapa rujukan untuk anda mengesan masalah blue screen anda itu.
  • Dengan mengunakan cara ni Din mengambil jenis masalah laptop Din dan din search masalah ni di GOOGLE.contoh : PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
  • Dan din cari cara menyelesaikannya.dan agak terkejut begitu bnyak cara nak selesaikannya :)
goole,blue screen,bsod



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FOLLOW ME ?

Google+

CBOX

Entry Panas Speanjang Zaman :


Blogger Popular

Get this widget