Monday, November 26, 2012

Blue Screen Of The Dead

blue scree,bsod,layar biru

Opsss~ Berbicara mengenai BSOD atau dengan nama kampungnya blue screen.Siapa yang belum pernah mengalaminya ? . HaHa ! Blue screen ni mmg menyakitkan hati sebab datangnya tak diundang , buat-buat kerja terus dia datang dan reboot OS korang , bertambah pedih apabila kerja korang tu belum sempat di save . ini dinamakan trolll tahap dewa !

Apa itu Blue screen / layar biru ? :
Blue screen adalah istilah popular untuk paparan yang ditampilkan oleh microsoft window ketika mengalami masalah window (system failure)
Apa yang menyebabkan berlakunya blue screen ? :
Ada beberapa perkara yang menyebabkan berlakunya blue screen ni,antaranya,Driver/peralatan yang tidak bagus,kesalahan memory,registry rosak atau pengunaan DLL file yang tidak sesuai.
Apa yang perlu anda lakukan ketika menghadapi ancaman blue screen ? : 

  • Kenal pasti punca Blue screen yang terjadi .
  • Jika tidak sempat untuk membaca punca blue screen yang terpapar dan pc anda secara automatik di restart lakukan perkara ini : Apabila window direstart dan paparan logo laptop anda muncul atau Bios(jenama motherboard) muncul cepat-cepat tekan F8 (untuk acer atau jenama lain boleh try F11,F12,F8) maaf din lupa .
  •  kalau berjaya tekan mungkin akan keluar macam ni :
KLIK BAHAGIAN YANG WARNA PUTIH
  • Kemudian akan keluar lah paparan blue screen yang berlaku tadi tetapi ianya tidak akan reboot OS anda lagi.gunakan peluang ini untuk mengkesan masalah blue screen anda sebelum anda hantar ke kedai.
blue screen,bsod

  • Yang dihightlightkan tu adalah beberapa rujukan untuk anda mengesan masalah blue screen anda itu.
  • Dengan mengunakan cara ni Din mengambil jenis masalah laptop Din dan din search masalah ni di GOOGLE.contoh : PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
  • Dan din cari cara menyelesaikannya.dan agak terkejut begitu bnyak cara nak selesaikannya :)
goole,blue screen,bsod



51 ulasan:

CekbOlat-bOlat said...

JADI !!!
beberapa kali .
gelabah jugakk . nnt la buat kalau jdi lagi . pening gila nk selesaikan masalah ni .

syukur din update entry ni, trtnya2 jugak bolat cemana nak selesaikan , risauu :(

Kesuma Angsana said...

tq share ye. Salam kenal , tq follow KA n dah follow awak balik ye 504

D i n said...

Cekbolat : kalau nk caa mudah antar kedai format je tapi jangan terkejut kalau lepas beberapa bulan format blue screen ni jadi balik . jadi sblm format jom chek dulu masalah yg sebenarnya hehe

kesuma : thanks :D

Shasha Yacob said...

boleh jadik pening kalau buat sendiri, lagi senang hantar saja dekat kedai, xopayah susah susa kan. hihi

D i n said...

shasha : ye paling senang antar je kedai tapi jngan tekejut kalau sebulan dua jadi balik hehe

miszfazierra said...

eh tak pernah pulak rasanya terkena benda biru ni. btw, nice sharing info :)

Nick Nashram said...

laptop aku selalu jadi bluescreen..format pun tetap jadi balik..bila panas je jadi r camtu..skng dah rosak motherboard..adoii..repair motherboard besanye bape eh..

D i n said...

misfazierra : wah kagum dgn awak . :D mesti guna scara berhemat :D

Nick Nashram : slalu kalau panas jadi overheat mmg kemungkinan besar tu sbbnya kalau overheat mmg kompenen lain pun leh sangkut bahaya..kalau nk repair motherboard tak tau la harganya brapa tapi mmg mahal part motherboard :/

Dikbi Kamaruddin said...

hal2 lappy serah kat adik je coz dia budak sains com...hihi

D i n said...

Dikbi : hehe untuknya hehe msti terer :D

AQu Mad said...

salam..bro kalau keluar blue screen neh hardware pc rosak ke bro? maaf banyak tanya..

pc mad kat rumah rosak dan tak tau plak camna nak format.. mohon pencerahan hehehe

D i n said...

mad : haha berkemungkinan mungkin hardware , mungkin file2 itu sendiri :D

nk format anta kedai je haha atau google hehe

nora said...

baru tau..gud info..tkasih..

D i n said...

nora : :)

zazuen™ said...

tak pernah la jadi lagi. tapi takut jugak. nmpak macam annoying gila jaa.

D i n said...

zazuen : haha bnda ni mmg anoying :D

fifie said...

Nasib baik bagitahu fie langsung tak tahu apa itu blue screen. thank you.

hainom OKje said...

Senanglah ada sifu komputer....boleh refer kan Din....

D i n said...

fifie : haha samll matter :D

hainom :haha mana ada sifu ni pun jenuh cari maklumat haha

Fariz Reza [FR] said...

erkkkkkkkk serius ngeri bile benda ni keluar.... takut kot . . (X_X)

fariz panggi menatang nih crash dump memori (X_X) tak nak kene tak nak!!!

from:-

Fariz Reza Dot Com

D i n said...

haha tapi kalau jadi time bwt assignment yg belum save mmg FUUU! haha

yup crash memory dump :) kadang2 dlm blue screen tu ada tlis tu jgak din slalu jadi memory crash dump gak :D

Aimi Syahirah said...

Serius i really hate this thing! huhu.. Pernah kena banyak kali. Sabar jela. Hmm..

Cikgu Ma said...

memang tensen kalo jd cmni..dh la x paham sangat mende alah ni..

D i n said...

aimi : hehe din pun bnyk kali dah :D sabar je la

cikgu ma : ye tensen sangat2

kinara kinatara said...

kina pernah kene..hantar kedai rm50..

D i n said...

kinara : wah antar format ke :)

cerita best said...

memang tensen kalo jd cmni

D i n said...

pak joe : hehe betol tu

L said...

huhu. xpenah jadi lagi. tapi thx.. nice info..

Jom singgah baca sekejap =)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/11/7x-umur-dunia.html

Din Kecik said...

L:welcome :)

Dayah Danisha said...

Wow ! info yang TeRbaEkk !

Din Kecik said...

Dayah : terbaikkk~

pha is said...

tak pernah jadi lagi.. harap2 tak akan jadi la.. hehehe

cweet pinky said...

dlu netbook CP ernah jadik gini , sampai sekarang CP bia je , CP tak berani sentuh pape takut jadi tikus membaiki labu je ..

pasal rosak motherboard tuh , kawan CP baru je ganti hari tuh , tak ingat la bape ... tp boleh thn mahal la ..

Din Kecik said...

pha is : hehe hebat jaga pc ni hehe

CP :wah motherboard rosak hehe



P/S : ERRR TADI DIN TERTUKAN ADMIN BLOG PASTU DIN NAK TUKAR BALIK ADMIN PASTU TRUS TERPADAM SMUA ADMIN BLOG SKRG DIN X DE AKSES KE BLOG NI SBB X DE ADMIN HMM SAPE2 LEH BANTU ??

D i n said...

:)

محمد رازيق said...

selalu kalau kena benda biru ni memang xde mood aku, hehe

ieda said...

TQ sharing dikk
tapi akk x pandia bab2 nie .. huhu
x celik sgt IT nie ekek

MarliaMarble said...

laptop mar yang dulu selalu jadik bluescreen tu.Paling kerap bila guna broadband dalam masa yang sama bukak player lagu. Mmmg terus keluar biru2 tu..Tak pernah tau pulak ada cara nak betulkan sebab laptop tu pun dah khatam..hehehe..=D

D i n said...

ieda : thanks :D

Mar : hehe mesti ada sangkut paut dengan drive tu :3

cweet pinky said...

CP nak mintak maaf kat entry nih


http://pinkymanis.blogspot.com/2012/12/nak-mintak-maaf.html

chot ok..! said...

tensen kalau jadi macam ni ..risaw pun ada.mnx dijauhkn dari terkana lptop sya..hee

Singgah dan Berilah sedikit pandangan tentang entry ini kalau sudi..:)

http://chot91.blogspot.com/2012/12/blog-chot-di-di-ambush.html

Nelly Strange said...

patutlaaa nelly selalu kena . baru tau ! tq tau !

Mrs Velentine said...

selalu kena..

wisata bakti alam said...



kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

D i n said...

hehe tensen kan benda alah ni hehe

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

xprnah kena lag stakat nih...huhu

nabila biela said...

owh..cmtu..engatkan apelah blue screen ni..pernah kena..huhu

syazrin said...

setakat ne blm pnh kena lg,lw stkt windows dumb tu mmg slalu la. asal panas je dumb, panas je dumb pastu restart sndri... kipas dh full habuk kot, hehehee... tp blue screen ne blm pnh kena lg la, bgus gak info ne. mna tau kot2 esok2 kena mcm ne tk la glabah sgt ye dok...

syazrin said...

setakat ne blm pnh kena lg,lw stkt windows dumb tu mmg slalu la. asal panas je dumb, panas je dumb pastu restart sndri... kipas dh full habuk kot, hehehee... tp blue screen ne blm pnh kena lg la, bgus gak info ne. mna tau kot2 esok2 kena mcm ne tk la glabah sgt ye dok...

Muhammad Ammar Rabbani Mohamad Idris said...

Kalau driver kita yg rosak, tp kita hantar format gak bleh hilang ke bsod ni? Ke kena ganti baru? Laptop saya kebelakangan ni dah lebih 5 kali ni dapat bsod dgn mcm2.. Kadang2 bad pool header kdg2 security check kernel n lain2.. Apa agak nya masalah laptop sy ni.. Ke sbb oberheat sbb sy mmg guna gila2 la laptop ni main dota khusyuk sgt.. Haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FOLLOW ME ?

Google+

CBOX

Entry Panas Speanjang Zaman :


Blogger Popular

Get this widget