Saturday, September 8, 2012

Cara_Membuat Pattern sendiri di Photoshop <>

As-salam...kita bertemu lagi #

Kali ni kita akan belajar cara membuat pattern sendiri dengan mengunakan photoshop kalau tanak buat sendiri download je la but tak salah kita belajar hehehe . Patter ni apa ? Pattern ni corak la haha . kejap lagi korg akan tau apa salah satu function pattern ni stay tuned : )

How to make Pattern in photoshop CS 6 : 

1 . Pertama sekali bukak photoshop . Selepas itu , buat new file dan buat size korg contoh size A4 ,dan seterusnya korg buat lah apa2 corak pun yg korg suka kt atas A4 tu . untuk example ni aku buat pattern typo .

Selepas korg dah buat corak korg korang tekan kat menu EDIT > DEFINE PATTERN pastu namakan pattern korg tu : )

*PERHATIAN JIKA SIZE KERTAS ANDA A4 PASTI KAN CORAK TU PENUH DLM A4 . LEBIH BAIK JGN GUNA SIZE A4 GUNAKAN SIZE YG KECIL SIZE ART BLOCK TU KORG BLEH ADJUST MASA MULA BUAT :)*

kalau nk setkan background tu kpd transparent pun boleh jugak lagi awsome .

2.Lepas dah save pattern korg tu korg dah boleh guna dah corak td . Dlm contoh ni aku nak guna corak tu masuk dalam typo aku .so aku buat typo dan aku massukkan pattern tadi tu .

cara nk masukkn pattern clik layer korg yg nk masukkn patern tu > right click BLENDING OPTION > PATTERN OVERLAY

Pastu pandai2 la cari pattern korg tu haha..boleh kan...


















3.skrg dah siap . : ) 














segala kekurangan amatlah dikesali saya pun masih belajar dan saya bukannya master dlm ps ni haha #
P/S : kalau korg tgk betul2 korg boleh jugak nk jadikan ia sbgai brush :) DEFINE BRUSH PRESENT ha cepat cari! haha

tak nampak gambar ? boleh klick kan....... : )

4 ulasan:

Novelgurl said...

wsalam..woo.tutorial PS.nnti rajin bleh la buat rujukn kt sini .*enth bila la rjinnya.huk.

D i n said...

haha tutorial besa2 je...tq sudi baca :)

Anak Ulu Cheka said...

laaaa senang je rupanya
terus cuba hehehe tq bro

D i n said...

haha tq bro
senang2 je :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FOLLOW ME ?

Google+

CBOX

Blog Archive

Entry Panas Speanjang Zaman :


Blogger Popular

Get this widget