Saturday, September 8, 2012

Penjagaan _ Bateri <> Laptop



Disini terdapat beberapa tisp untuk penjagaan batery laptop (bukan kulit je yg nk kene jage tau tak !)

1.JANGAN gunakan laptop sambil meletakkan di peha. Bateri laptop akan cepat menjadi panas dalam penggunaan normal sekalipun.

2.JANGAN meletakkan laptop pada permukaan yang lembut. Contohnya pada sofa dan tilam dan sebagainya. Sebab permukaan seperti itu akan mengurangkan aliran udara di bagian bawah laptop dan boleh menimbulkan overheating.

3.JANGAN sampai berlaku ‘contact’ pada kedudukan bateri yang longgar dengan berbagai jenis objek yang dibuat dari metal seperti klip kertas,syiling nipis dan sebagainya.

4.JANGAN sampai bateri laptop termasuk laptop itu sendiri diberi tekanan yang berlebihan seperti terjatuh, terhempas, terhimpit atau terhempap oleh benda berat diatasnya. Contohnya dihempapkan dengan buku-buku yang berat. Perkara ini akan mengakibatkan sirkit di dalam bateri kemungkinan boleh berlaku hubungan arus pendek (shorting) yang kemudiannya akan mengakibatkan overheating.

5.JANGAN letakkan laptop di tempat yang sangat panas. Contohnya di bawah terik matahari ataupun di dalam kereta yang diparking cukup lama di tempat terbuka pada siang hari.

6.JANGAN sampai laptop ataupun bateri terkena air atau basah. Meskipun akan kering dan dapat berfungsi normal. Sirkit di dalam laptop ataupun bateri lama-kelamaan akan berkarat dan boleh juga menjejaskan keselamatan penggunanya.

7.JANGAN sampai anda tidak faham cara menggunakan bateri laptop. Menyimpan dan “mencharge” bateri dan laptop ada di dalam buku manual. Gunakan bateri laptop seperti anda ‘melayan’ bateri handphone.

8.JANGAN mencharge bateri terus menerus setelah bateri telah berisi ‘full’. Namun begitu dikatakan untuk laptop-laptop keluaran terkini sudah mempunyai teknologi yang lebih canggih untuk mengatasinya.

Sedikit TIPS tambahan untuk penjagaan laptop :

- Jangan cas laptop tanpa mengunakan batery . bermaksud guna laptop tnpa batery . ianya sangat bahaya untuk kesihatan laptop anda kerana pada batery laptop terdapat satu step down transformer yg menukar arus elektrik yg direct masuk kedalam laptop anda kepada jumlah voltan yg sesuai . jika anda terus melakukan guna laptop tnpa batery ini bermaksud anda sudah cukup kaya untuk repai motherboard lappy/pc anda : )

9 ulasan:

mselim3 said...

Terima Kasih jugak kerana kongsi ilmu komputer nie....selama nie x tahu pun nak jaga bateri laptop...

pls: Bateri laptop ada problem dah...mungkin krn x jaga sebelum nie...lps baca nie baru faham.

mselim3 said...

Terima Kasih jugak kerana kongsi ilmu komputer nie....selama nie x tahu pun nak jaga bateri laptop...

pls: Bateri laptop ada problem dah...mungkin krn x jaga sebelum nie...lps baca nie baru faham.

D i n said...

mselim3 : :) sama2

Gadis Kampung said...

info yang bagus tima kasih...

D i n said...

gadis : thanks :)

Nastyna said...

very informative, terima kasih for sharing.

D i n said...

Nastyna : thanks :)

FairuzAqilah said...

hehe.. thank you! :)

Busyra Bt Takiyudin said...

perkongsian yg menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FOLLOW ME ?

Google+

CBOX

Blog Archive

Entry Panas Speanjang Zaman :


Blogger Popular

Get this widget