Wednesday, October 31, 2012

PANDUAN KECEMASAN KETIKA PERANG/BENCANA.


Siapa yang tidak tahu sekarang ni amareka kena bencana taufan . Kalau kat jepun gempa bumi . First Din perhati kalau berlaku bencana Din akan perhatikan kedai runcit mereka pasti akan sold out habis barang disapu . 

Penting untuk kita mengetahui serba sedikit tentang ilmu survival ni paling kurang pun la blajar cara nk buka pintu kereta dari jarak jauh dengan mengunakan henfon.Just telefon org rumah dan suruh org rumah tekan kunci remote dan halakan ke telefon . tak percaya cuba la.

Di sini Din listkan beberapa PANDUAN KECEMASAN PERANG/BENCANA :
  • Waktu perang jangan memakai seragam yang mengambarkan anda tentera atau yg mempunyai lencana tentera.
  • Belajar mengsterilkan air.Sekurangnya 15 minit utk membunuh bacteria.
  • Pastikan mempuunyai minyak tanah dan minyak masak yg mencukupi.Minyak tanah utk bahan api,minyak masak utk memasak atau sebagai bahan pelincir,juga boleh digunakan sebagai penganti minyak hitam.Minyak tanah dengan sedikit campuran air (tapis dahulu)
  • Simpan basikal anda.Boleh digunakan pada waktu kecemasan.
  • Ketahui lokasi rumah.contoh: jalan alternatif utk sampai ke rumah anda selain daripada jalan utama.
  • Simpan Radio FM/AM.untuk mendengar berita penting.
  • Simpan microfon condenser.kegunaan,lilit pada arial radio dan anda boleh buat pengumuman sejauh 1.5/2 Km dan akan sampai kpd mereka yang mengunakan frekuensi yg sama dgn radio anda.
  • Ada walkie talkie lagi bagus.
  • Elakkan berada di bangunan(bangunan yg tnggi dan yang menonjol/terkenal) yang menjadi sasaran/tidak selamat.
  • Jika perang/atau kemalangan yang berlaku serangan GAS beracun,makan bayang putih kunyah2 dalam mulut..
  • Untuk bekalan makanan.Simpan bekalan makanan yang kering dan yang tahan lama.cth:ikan kering.
  • Jika di hutan.Makan daun atau buah-buahan yang dimakan oleh binatang sahaja,Ular sama,ulat,dan katak sumber protein.Makan utk slamatkan nyawa.(darurat)
  • Jika keadaan tidak mengizinkan kluarkan bateri kereta anda dari dalam kereta.
  • Charger bateri kereta atau moto amat berguna.
  • Generator elektrik amat berguna. ingat panduan yang ke-3.
  • Belajar mengenali struktur rumah anda.Rumah boleh jadi kkubu atau tanah perkuburan anda.Wujudkan comfort zone dengan menyusun susunan perabut anda.
  • Sediakan parang/kapak.
  • Belajar memancing dan bercucuk tanam.
  • Coklat koko, cadbury atau minuman milo dapat memberikan tenaga.
  • Jika berlaku peperangan.Dan anda bajet nk jadi pejuang sila jangan guna sistem telefon GSM 019,014,012,017 dll . satelit boleh kesan kedudukan korang :) senang cita nombor korg skrg ni x kira 010 ke ape ke haha
  • Kalau perang sentiasa bergerak menundukkan kepala.
  • Anda tidak akan mati jika tercedera/ditembak kecuali pada zon-zon bahaya.anda akan mati disebabkan kehilangan darah.Cari jalan hentikan darah.
  • Sasaran bergerak sukar utk ditembak (jika di tembak haha)
  • Belajar menembak.Untung budak2 PLKN.Alhamdulilah saya pnah belajar mengendalikan M-16 A1.
  • Skrg ni lau ada duit beli la buku panduan utk survival :)
Kalau anda sakit #
  • Batuk kering - Minuman koko ( serbuk van Houten dalam tin) dibancuh boleh menghilangkan batuk.
  • Diabetes - boleh guna kapsul Gymnema & Fenugreek.
  • Kanser- Gunakan daun durian belanda.keringkan dalam oven.Tumbuk jadi serbuk teh .bancuh dan minum.
  • Amalkan quaker oat sebagai makanan ruji.baik utk jantung.

  • Untuk mendapatkan pandangan ala-ala NIGHT VISION.Bila menjelang magrib fokus mata pada satu-satu benda untuk mmbolehkan anak mata memperbaiki  bukaan mata.Ini boleh membantu anda melihat dalam gelap.
Sekadar berkongsi untuk yang lebih lengkap boleh lah melayari ke sini : 

Banyak betul bencana sekarang ni :) are you ready :D



9 ulasan:

Dikbi Kamaruddin said...

tp kat Malaysia, bila bencana, semua kelam kabut cari henpon --> UPDATE STATUS.. huhu

Nurul Aini said...

Sumber military tu..Tak apalah semoga din dapat jadi military satu hari nanti..Teringat bencana dekat new york city..bencana sandy.

ikaa said...

kalau lapar, bawak makanan tin segera

Ikhmal Malique said...

kena print ni. thnks din.

D i n said...

Dikbi : haha betul gak haha *update*

Aini : haha insyaAllah

ikaa : hahaha

ikhmal malique : same2 :)

cerita best said...

enrty yg best

D i n said...

cerita best : tq so much

cerita best said...

salam pakjoe bawa cerita gembira nie untuk tuan blog anda ditag dlm segmen nie http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2012/11/segmen-jom-follow.html amboiii gembira nampak hahah

D i n said...

pakjoe : haha tudia utusan raja sehari ke ni haha :D isyaAllah lau tk bz din join

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FOLLOW ME ?

Google+

CBOX

Blog Archive

Entry Panas Speanjang Zaman :


Blogger Popular

Get this widget