Friday, October 26, 2012

TIPS Untuk Broadband User.


Hari ni Din mendapat request dari dikbi.blogspot.untuk buat entry cara melajukan internet/access internet apabila broadband sudah sampai limit/quota.

Sebelum menerbitkan entri ni Din melakukan beberapa carian tentang broadband yang dah habis quta ni.Mana lah tau ada trik yang lebih senang dari cara din,dan rata-rata tutorial mengunakan cara begini untuk akses internet mengunakan broadband yang sudah habis quota.

Untuk pengetahuan anda Din tak mengunakan broadband Din just pakai moderm (cucuk wayer kuning kat laptop haha) jadi Din nak mintak maaf awal-awal kalau ada kekurangan sebab din x pakai broadband dan din x leh nk feel cara ni haha .

Tips untuk Broadband User yang kehabisan quota :

1.Run > taip cmd dan >ENTER>Kemudian akan keluar command prompt seperti dibawah.



2.Bila dah selesai step 1 sila taip : ipconfig/all atat ipconfig dalam kotak hitam tu .

ok dapat tak ? bila tulis ipconfig/all atau ipconfig dia akan jadi cmni lak . utk pengetahuan aku buat tanpa koneksi internet broadband sbb x de broadband .kalau pakai pun just display moderm pnya x sama mcm broadband.

3.Selepas tu apa yang korang kena buat adalah taip : ping_________ (no internet protocol korang atau no.gateway korang .) segala nombor tu korang leh cari dalam kotak itam tu.dan tekan enter.


kalau tak jadi ping tersebut akan ping " destination lost unreachable" tu bermakna gagal (dalam ni mmg gagal sbb x dak broadband.

X NAMPAK GAMBAR? BOLEH KLIK GAMBAR UTK PEMBESARAN :)

Kalau jadi ianya akan jadi macam ni :

cari dalam kotank hitam tu taw

dalam gambar ni ping mengunakan no.gateway kalau nk ping pakai ip addres pun boleh . untuk mencari ip broadband korang,korang boleh carinya dalam kotak hitam tu . dah berjaya biarkan ping itu teruskan kerjanya utk pinging. :) selesai.

P/S : ah sudah jgan korang lupa nk connect brokband korg tu sudah ye.

Tips untuk Broadband User yang kehabisan quota :(VERSI TANPA GAMBAR )

1.start>Run
2.taip cmd > enter.

akan keluar command prompt.

3.taip ip config/all atau ipconfig.
(akan terpapar segala detail connection. : ip,subnet,gateway,dan dns)

perhatikan segala description connection,pastikan korang perhatikan yang broadband punya.jangan silap.kemudian tengok gateway.

4.taip no gateway tu.
taip :
ping_________ (no gateway korang tau lau nk guna no ip pun boleh cadangan guna no gateway dulu).

pastikan ada reply yang diterima selepas anda tekan enter.dan biarkan ia ping tanpa henti.Biarkan proses ini berterussan selama mana anda online.

Proses ini akan membuatkan anda sentiasa ada connection dan takkan DC dan mempercepatkan penghantaran paket dan penerimaan paket

LAGI SATU CARA UNTUK BROADBAND YANG HABIS LIMIT/QUOTA :

Just copy paste kod dibawah ni dalam notepad dan save dalam bentuk (save as) apa2sajelah.bat dan dabel klik stiap kali korang nk ping. :) :

@echo off
cd\
ping 10.176.44.70-t  

*GANTIKAN NO PING TU DENGAN NO GATEWAY/DNS KORANG*

Sekian . yang lemah dan kurang datangnya dari saya.kunci kejayaan adalah apabila anda dapat no.gateway broadband korang . slamat mencuba.Salam aidil adha #


25 ulasan:

Nurul Aini said...

ah'ah..selalu buat gini juga..supaya broaband tak hilang connection. Kalau tak, sikit2 mati..nak download korean drama pun susah..hehe. Nice tips. ^__^

D i n said...

Nurul Aini : haha keje mondownload je ye haha...

Aku Mad said...

memang terer la uuu

D i n said...

mad : haha mana ada terer

Jannah Zai said...

ahh.. nice sharing la..berguna sgt2 for pengguna BB cam kami..

CekbOlat-bOlat said...

tengss . tapi byk stepp . haha . selalunye bolatt redhaa je .

D i n said...

jannah : haha trima kasih harap2 membantu :)

Cekbolat : haha bagus tu redha je la haha . nampak je cam banyak sebenarnya sikit je :) just ping no gateway je :)

ikaa said...

ooooooo bgus nie hah....ley laju laa pasni

ikaa said...

ooooooo bgus nie hah....ley laju laa pasni

D i n said...

ikaa : laju2 nk pegi mana ha...hahaha

ikaa said...

laju arrr... nk tgk adam hawa..huhu

D i n said...

ikaa : haha yela tu :)

D i n said...

ikaa : haha yela tu :)

Dikbi Kamaruddin said...

yeay...ada pun. sorry lambat tgk entry ni...sibuk masak daging korban..hehe.. anyway, thanks ye. pas ni x pening pala dah kalu broadband lembap cam kura-kura patah kaki..hihi

D i n said...

dikbi : haha bnyk betul daging haha din pun sama

Dikbi Kamaruddin said...

tu ler pasal... mmg duk dapur je la...

D i n said...

dikbi : haha din gi dapur makan daging je aumm~

pha is said...

dulu pnah buat macam ni... tapi, rasanya speed mcm sama je... nk kata tak jadi, ada je ping yang keluar tanpa henti tu... x tau la...

D i n said...

pha is : din pun xtaw la sbb din x pkai broadband.lgi pun ramai org bwt cmni xtaw la kat depa :D

Nurul Aini said...

Ah'ah mendownload je kerja nya..hehe..cara ni bukan nak bagi line laju..tapi nak bagi line kita tak putus-putus.. kejap-kejap disconnect. Bagi dia stabil lah, asyik lemah je jantung dia, tu sebab asyik disconnect..hehe..pendapat saya lah. ^__^

D i n said...

Aini : haha aku rase jawapan ko paling tepat :D haha pejelasan ala2 detective conan :)

ikaa said...

apakah ini??

D i n said...

ikaa : haha ntah la

nur aya said...

lepas dah buat step akhir ? then ?? please reply at my blog .. dah buat tp mcm same je speed dia ?

D i n said...

Nur aya : ok tggu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FOLLOW ME ?

Google+

CBOX

Entry Panas Speanjang Zaman :


Blogger Popular

Get this widget