Thursday, October 25, 2012

Pengunaan Patch tool di Photoshop .


Patch tool di dalam photoshop amat jarang din gunakan . Din belajar mengunakan patch tools di blog miaauss.Masa mula-mula blajar tutorial kat sana one word WaW! haha.Ok jangan meroyan lagi sat lagi apa pun tak jadi #
Bagi Din Patch tool dalam photoshop ni din anggap macam first aid yang ada kat rumah kita,tambah-tambah lagi tools tu bnyk bntuk plaster luka :p.So senang cerita adik beradik patch tool ni adalah first aid kepada gambar-gambar yg nk diedit :).

Jom guna Patch tool untuk menghilangkan objek dalam gambar yang kita ingin :

Pertama sekali buka photoshop dan cari patch tool di tools bar.
ke-2 . Dengan mengunakan patch tools tu korang buat selection dengan mengunakannya.just klik mouse dan buat selection bentuk bulat ke ptak ke ikut korang lah :)
ke-3.Dengan mengunakan patch tool jugak .Selepas korang dah buat selection di sekeliling bahagian objek yg korang lenyapkan di alam semesta.Korang just drag/gerakkan selection tu di bahagian yang kosong.mcm gambar dibawah aku drag ke awan :) (mcm gambar di bawah)


Dan bila korang dah siap dragkan yg mcm step 3 tu korang akan nampak dalam selection tu dah mula hilang.Dan bila dah selesai untuk hilangkan selection tadi korang just tekan CTRL+D.dan anda telah pun selesai :)



 Untuk tutorial yang lebih mantap tentang pengunaan patch tool korang boleh usha tutorial ini juga di Blog MIAAUSS.Dikesempatan ini juga Din ingin mengucapkan selamat hari raya aidil adha :) Maaf zahir & Batin


4 ulasan:

FJ - Faten Johary said...

kalau ye pun gambar tu biar la beso sikit ish3

D i n said...

FJ : haha cari perbezaan gambor haaha

acikbuCUk... said...

aq jumpa beza gambor tu..bangunan kecik tu ilang..

D i n said...

acikbucuk : ok awak menang :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FOLLOW ME ?

Google+

CBOX

Entry Panas Speanjang Zaman :


Blogger Popular

Get this widget