Monday, September 24, 2012

Teknik tukar warna ( BASIC )


Melakukan teknik menukar warna pada sesuatu gambar .

1# buat selection dengan mengunakan lasso tools . Anda juga boleh mengunakan tool pen untuk membuat selection mengikut kesukaan anda . Tools lasso boleh dicari di tepi bar di bahagian kiri .

2# Setelah anda membuat selection anda boleh terus tekan di bahagian hue & saturation.Kemudian mainkan nilai yan terdapat dalam panel hue & saturation . Untuk mengakses ke heu & saturation . pilih menu imej > adjustment>heu& saturation.

ni hasil saya buat ya agak cuai kan haha . bagaimana pun ini adalah basic menukar warna .



14 ulasan:

enchikseseorang said...

kini baru enchik tahu bagaimana ada sorang kawan enchik tu tukar warna dress baju yang dipakai oleh miss universe malaysia 2011 deborah henry tu.

heee.

D i n said...

owh kawan enchik tu mesti hebat kan :D
mesti teknik dia hebat2 hehe

Amarul Samsudin said...

nice teknik!!! kita ada persamaan..saya pun suka multimedia nie. =)

D i n said...

hahaha multimedia is awsome bro hehe

Asrul "iLham" Sany said...

wahh... teknik menarik... sedara artis grafik? :D

Novelgurl said...

laa..kete putih lg cntik..kih2

Nurul Aini said...

Ohh, macam-macam cara rupanya, yang saya biasa guna susah sikit..sebab sampai lebam biji mata nak apply. :)

D i n said...

haha saya bukan artis grafik . pelajar grafik je haha
saya mintak maaf lah kalau ada kekurangan dlm tutorial saye ye :)

D i n said...

hahaha putih beseri merah garang hehe

D i n said...

photoshop ni satu benda yang tekniknya tak tetap bnyak cara sebenarnya kita boleh buat sebenarnya.photoshop satu benda yang kita kena explore . yang terbaik adalah dengan guna cara kita sendiri dalam mengunakannya hehe :) boleh kongsikan cara saudari x ?hehe

Nurul Aini said...

Yang bezanya saya lepas select bahagian yang kita nak warna tu right click pilih feather..baru tekan ctrl u untk pilih hue saturation..hehe, yang sampai lebam biji mata tu kelentong makan tong je sebenarnya..din graphic nie budak grafik uitm seri iskndr juga ye? sy tgk fb kamu..

D i n said...

lol haha mana tau ni mana tau ni hahah (saja buat tanya haha) ye nape ye? hehe

faten johary said...

kelemahan dekat sini, kereta warna merah tu tak nmpk berkilat, klw berkilat sikit baru idop

D i n said...

wah trimas :D tolong ajar hehe sy tak reti tukar kaler sgt :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FOLLOW ME ?

Google+

CBOX

Entry Panas Speanjang Zaman :


Blogger Popular

Get this widget